19 etappe Villar de Mazarife - Astorga

29 september 2015 - Astorga, Spanje

29 september 2015. 33 km. Geslapen op zaal met ca. 5 mannen en 30 vrouwen! Vandaag een prachtige dag. Ontbijt van geroosterd brood in de herberg en gestart om 07:15. Met wederom een mooie zonsopkomst, over rustig asfaltweggetje en langs vele maisvelden, wat bietenvelden en hop-plantages richting Hospital de Órbigo. Na de grote steden Pamplona, Logroño, Burgos en gisteren León zijn het nu alleen nog maar dorpjes of kleine steden. Hospital de Órbigo is daar één van en staat bekend om de langste brug van de Camino. Er zijn weer bomen te zien en de bergen doemen ook alweer op en inderdaad na Hospital de Órbigo begint het direct alweer te stijgen. Bij keuzepunt voor 2 routes, gekozen voor de meer aantrekkelijke, de 1 kilometer langere noordroute. In Villares de Órbigo gepauzeerd en een prachtige scharenslijper gezien, op een oude fiets bracht hij door middel van te trappen de aandrijving van zijn slijpsteen op gang. Diverse dorpsbewoners stonden klaar met de messen en scharen. Mooie paden eerst langs wat akkers en af en toe wat fruitbomen, later door onbewoond gebied met veel struikgewas, bosjes van steeneiken en tot slot enkele naaldhout-plantages. Genieten van de prachtige omgeving en gevarieerde natuur!  Vanaf de hoogvlakte Páramo mooi uitzicht op Astorga met zijn kathedraal en het bergland erachter. Na Crucero de San Toribio steile afdaling naar San Justo de la Vega en vervolgens de laatste 4 km. bij de weg langs naar Astorga. De Romeinse muren van de stad zijn al direct zichtbaar. 14:15 uur aankomst. Uitgebreid de kleren gewassen. Kathedraal en bijbehorend museum bezichtigd en ook het bisschoppelijk paleis ontworpen door Gaudi van binnen en buiten bewonderd. Echt prachtig, veel mozaïek en ronde en uitstekende vormen, ...en hier wel afgemaakt, kan Barcelona met de Sagrada Familia nog wat van leren! In deze toeristenstad voor het eerst alleen gegeten. Toch zie ik ook hier wel weer een paar bekende Peregrinos.  Slapen in voormalig klooster Siervas de Maria. Druk whatsapp contact met Carlos. Hoop hem opnieuw te zien, zijn voet gaat beter. Hij zit echter al 4 km. voorbij Astorga. 

Foto’s

6 Reacties

 1. Albert en gea:
  29 september 2015
  Hoi Gerrit hoe gaat het met je heupen en je rug. Werkt het allemaal nog goed mee ? Ze hebben heel wat kilometers te dragen.
  je maakt mooie beschrijvingen van je routes !
 2. Oene en Annelies:
  29 september 2015
  hoi Gerrit, na een week China even jouw reisverhalen er op nagelezen, prachtige verhalen man! mooi te lezen dat het je verder goed gaat, ik blijf het een hele prestatie vinden die je neerzet. groeten en succes van die andere van Pinten4ever!
 3. P de Boer:
  29 september 2015
  Dit was weer een lange rit maar zo te lezen wel afwisselend
  ga zo door
 4. Bert:
  29 september 2015
  De bergen komen er weer aan, zit je al in Galicië? Hopelijk blijft het weer goed
 5. Sjoerd:
  29 september 2015
  Galicië
  Het land van Asterix en Obelix , maar dan komt Gerrit de kilometer man
  Succes met de bergen en hou je haaks
 6. Johan en hammy:
  30 september 2015
  hallo gerrit,wat weer een prachtig reis verhaal,wel mooi dat het zo goed gaat met het lopen,geen last van blaren,wel leuk dat je steeds weer onderweg bekende gezichten tegenkomt dan kan je je verhaalook even kwijt,we wensen je heel veel succes,gr johan en hammie,